Ik heb niet veel verstand van voetbal en laat commentaar op het technische gedeelte van het spel over aan mensen die er echt verstand van hebben. Zoals mijn schoonvader die zelfs de schoenmaat van elke belangrijke speler kent. Voor wat betreft het volgen van wedstrijden zit ik op het niveau van teletekst: ik kijk vanaf de thuistribune naar het verloop in cijfers. Uiteindelijk zijn die normaal gesproken bepalend voor het succes van de club.

Kijkend naar deze cijfers ontdekt je al snel twee hoofdlijnen: de stand in de competitie en de begroting van de club. En laten die nu een innige relatie met elkaar hebben. Ik heb ooit een klassikale peptalk mogen ondergaan van Ron Jans, toen nog trainer bij FC Groningen. Hij zette naast de competitie-tussenstand de jaarbegroting op een bord. Het klopte feilloos. Hoe hoger de begroting hoe hoger de stand.

Onze club hoeft zich wat dat betreft dus geen illusies te maken: armoe tot op het bot en dus onderaan de rij. En als we naar de prestaties kijken van het afgelopen seizoen, dan trekt mijn schoonvader wellicht de enige juiste conclusie: het was niet goed. Ja, aan het eind was er nog even een korte opleving maar toen het erop aankwam was het janken met de klep op. Dus, wat dat betreft misschien wel terecht dat we degraderen.

Echter, als een club loopt te sjoemelen met de begroting, de zaak besodemietert oftewel gebakken lucht verkoopt, en je kijkt nogmaals naar de wetmatigheid van voornoemde Ron Jans, dan kun je wel stellen dat zo’n club geen recht heeft op een plek in de eredivisie en eigenlijk op geen enkel voetbalveld meer zou mogen voetballen. En de geleverde sportieve prestaties zijn dan ook niet meer van belang want die kwamen tot stand als gevolg van financiële doping. Kortom: je hebt de kluit belazerd en dat geldt er in de sport maar één regel, opzouten.
 
De KNVB dacht er in eerste instantie ook zo over. Inclusief de rechterlijke macht. Maar dan beginnen er blijkbaar krachten te spelen die achter de schermen voldoende invloed hebben om kromme zaken recht te zwammen. Waarschijnlijk is er een kratje Grolsch op tafel gezet om ervoor te zorgen dat de regisseurs van dit stompzinnige toneelstuk voldoende onder invloed raakten om zo de beslissing tot degradatie terug te draaien. En het is gelukt ook. Een schimmige beroepscommissie heeft de degradatie inderdaad teruggedraaid. 

In Doetinchem likt men nu zijn wonden en krijgt men het gevoel de speelbal van het grote belang te zijn geworden. De lekke speelbal wel te verstaan.

Ik zou de supporters als geheim wapen willen adviseren voortaan het flesje Grolsch te laten staan. Een Amsterdams biertje, zoals Heineken, geeft, gelet op de recente wedstrijd tegen Ajax toch nog iets van het gevoel van een sportieve triomf en pakken we de Grolschveste via de achterdeur toch nog terug.

Boerenslimheid tot op het bot. Proost !

Brompot

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better