Afgelopen week is mijn scheerapparaat aan de gevolgen van een val op de harde douchevloer overleden. Hij is zeven jaar geworden en ter recycling aangeboden bij het plaatselijk witgoeddepot. Maar omdat het leven verder gaat, dus ook mijn baardgroei, ontstond er behoefte aan een nieuw apparaat. En daarvoor ben ik naar de Doetinchemse vestiging van de Media Markt gereden.

Nu heb ik niet veel op met de schreeuwerige uitstraling van de firma, maar de plek waarop het pand is verrezen heeft voor mij nog wat emotionele restwaarde. Er stond ooit een vestiging van de Post waar ik lang geleden mijn ambtelijke carrière ben begonnen.

Ik ben ongeveer vijf minuten in het “media” pand aanwezig geweest en kwam toen al snel tot de conclusie “dat ik inderdaad niet gek ben”. Ondanks de schreeuwerige reclame, zijn de prijzen net zo hoog, zo niet hoger dan bij de concurrent. En aangezien het er ook niet meer rook naar de oude postvestiging, ben ik weer snel vertrokken.

En toen gebeurde het. Terwijl ik op de stoep stond, had ik vrij uitzicht op het nieuwe Amphion en dan schieten je de tranen snel in je ogen.

Schouwburg Amphion is in 2010 opgeleverd en kort daarna zijn er ter bescherming van langslopende voetgangers hekken geplaatst omdat de schuine gevel dreigde in te storten. Blijkbaar was er een fout gemaakt in het ontwerp.

Nu moet ik zeggen dat ik weinig verstand heb van bouwen maar in het verleden toch wel heel veel gespeeld heb met LEGO. Dat zijn van die speelgoedsteentjes waar je leuk mee kunt bouwen. Mijn specialiteit was het optrekken van scheve gevels. En uiteraard ging dat niet zomaar. Je moest het aantal knopjes op de steentje goed uittellen en het vervolgsteentje er precies opzetten. En als je halverwege het muurtje was gevorderd, was het echt noodzakelijk om er wat extra versteviging achter te zetten ter voorkoming van instorting.

Nu weet ik natuurlijk niet of de architect dan wel de aannemer in het verleden ook met LEGO heeft gespeeld. Ik heb zelf het idee dat hij aan het experimenteren is geweest met een blokkendoos. En dan kan ik mij het probleem van Amphion levendig voorstellen want als je op dezelfde manier een scheve gevel in elkaar beunt, dan stort ie gegarandeerd in. Dat heb ik op de kleuterschool wel ontdekt.

Hoe dan ook: de bouwvalligheid van Amphion is nu eenmaal een feit en het wordt nu touwtrekken wie de reparatie gaat betalen. De aannemer blijkt ondertussen failliet en of de architect zich geroepen voelt… dat wordt nog een lange tijd juridisch touwtrekken.

Ondertussen mogen de inwoners “genieten” van een dure voorziening die qua gevel op instorten staat.

Wellicht dat de nieuw aan te wijzen burgemeester van Doetinchem er iets mee kan. Het lijkt mij raadzaam vooral even te checken of hij een legodiploma op zijn CV heeft staan. Doetinchem heeft veel scheve gevels. Kan hij mooi mee aan de slag.

Bart

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better