Terwijl half nederland vanwege het bloedhete weer nog aan de zuurstof hangt, hebben de winkelbedrijven na de mislukte introductie van het “herfst-stolletje”, de herfst achter de rug en zijn volop bezig met de decembermaand. En dan specifiek met de Sinterklaasweken. Soms krijg ik wel eens de indruk dat er sprake is van een wedstrijd in de trant van de vondst van het traditionele eerste kivitsei. In dit geval: “Wie vindt de eerste chocoladeletter”.

Wel, daar kunnen we dit jaar kort over zijn: ik denk dat ik glansrijk heb gewonnen want toen ik drie weken geleden bij de Appie op zoek was naar een doos waterijsjes om de hitte wat weg te koelen, ontdekte in een hele wand vol sinterklaasspullen.

Geluk bij een ongeluk: de eerste chocoladeletter hoeft niet, zoals destijds met het eerste kivitsei, te worden aangeboden. De Sint ligt namelijk nog met zijn vrouw aan de Costa Brava en onze koninklijke puntmuts is druk met andere zaken. Misschien is het een optie om de eerste vondst volgend jaar te melden in de troonrede. Alhoewel, met al dat lekken…

Ik begrijp de achterliggende lol of het commerciel belang niet zo goed. Iedere zichzelf respecterende ouder propt zijn kind toch niet in september al vol chocoladeletters. En als je het al zou willen, hoe moet je het doen. Een schoen zetten is niet aan de orde want kinderen lopen nog op slippertjes en sandaaltjes en bovendien: de traditionele discussie rond de zwarte Piet is nog niet eens begonnen.

Er zijn overigens ook winkelketens die de Sinterklaas overslaan en die inmiddels gestart zijn met de verkoop van kerstspullen. Ook wordt er in de diverse tuincentra al aan de kerstversiering gewerkt.

Dat vanwege het broeikasteffect de jaargetijden wat schuiven is een feit. Maar de datum van vijf december schuift niet naar vijf september en de “wijzen” zijn echt niet van plan om ook maar één dag eerder uit het oosten te komen. Ook al hang je de complete Intratuin in Augustus vol kerststerren en bouw je als voorschot midden op het Simonsplein een kerststal met ezels inclusief een plastic Jozef en Maria.

Zoals gezegd vraag ik me af wat men met dit soort misplaatste acties nu eigenlijk precies wil bereiken. Bij de Appie is het inmiddels wel duidelijk, daar geven ze zelf antwoord met de pakkende tekst: “Voor wie niet kan wachten”. Volgens mij is dat er maar één: de Appie zelf.

Ik ga ondertussen op zoek naar het eerste paasei. Kan volgens mij nooit lang meer duren.

Bart

copyright Brompot september 2016  

Powered by WPeMatico

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better