Het was toch wel even schrikken: het bericht van afgelopen vrijdag in de Gelderlander dat de gemeente een visie heeft op de mobiliteit van zijn inwoners voor de komende tien jaar. Vooral het woord “visie” deed mij behoorlijk schrikken. Toen ik het artikeltje met een kopje lauwe thee had weggespoeld, bekroop mij het gevoel dat ik een instructie had gelezen hoe je oude koeien uit de sloot moest rukken oftewel hoe we de doden weer tot leven gaan wekken.

Volgens het artikeltje heeft de wethouder aangegeven dat we in de toekomst vooral niet meer allemaal tegelijkertijd de straat op moeten gaan omdat het doetinchemse wegennet dat allemaal niet aankan. Wat een geweldige visie. Ik vraag me dan af of men het zelf heeft bedacht of dat het is gekopieerd uit de landelijk verkeersvisies die een jaartje of veertig geleden al werden uitgesproken en tien jaar gelden collectief weer werden begraven. Ter aarde werden besteld omdat men er wel achter was gekomen dat het hebben van een visie en het uitvoeren van een visie twee aparte dingen zijn.

Jarenlang heeft de overheid op de knietjes bij de diverse opritten van de snelwegen de automobilist gesmeekt om voortaan wat later de weg op te gaan. We werden zelfs beloond bij goed gedrag. Resultaat: de filedruk is fors toegenomen.

Maar goed, In Doetinchem gaan we het nu ook proberen. We gaan voortaan tijdens de ochtend en avondspits thuis werken, onze scholen schuiven een beetje met de tijd naar voren of naar achteren, de ambtenaren op het gemeentehuis beginnen een uurtje vroeger en stoppen een uurtje later. Kortom: we lossen het probleem snel en vakkundig op. En mocht het dan allemaal niet lukken, dan zetten we de asfalteermachine aan en draaien nog wat bij.

Omdat men op het gemeentehuis best wel snapt dat niet iedereen staat te juichen, heeft men onder het motto “verzin een list Tom Poes”, bedacht dat de inwoners mogen meedenken en meepraten. Ofschoon het natuurlijk een mooi initiatief is, de stoeptegel-democratie doet nu ook in Doetinchem zijn intrede, kun je je afvragen wat uiteindelijk het resultaat zal zijn. Ik denk dat we het plaatselijke wegennet voor de acht-en-tachtigste keer gaan opbreken om uiteindelijk over tien jaar tot de conclusie te komen dat de “visie” zoals te doen gebruikelijk niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.

Ik denk dat onze wethouder inmiddels bezig is met het bedenken van een nieuwe maatregel die mooi binnen de “visie” past: op even dagen alleen de “even” kentekens op de weg en op oneven dagen uitsluitend de “oneven”.  Dat was namelijk de maatregel die men in China invoerde na het dichtslibben van de wegen. Het is al wel dertig jaar geleden maar daar heeft onze wethouder vast geen moeite mee.

 

Bart

 

copyright brompot oktober 2016 

Powered by WPeMatico

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better