Sinds kort ben en was ik aangesloten bij de zogenaamde “buurt-app”. Dat is een club van buurtgenoten die in een WhatsApp groepje zitten op de telefoon. Kort uitgelegd: als je in het groepje zit en je ziet onraad bij jou in de buurt, dan kun je heel simpel een bericht plaatsen. De overige deelnemers worden dan gewaarschuwd want ze kunnen jouw “onraad” bericht ook lezen en vervolgens kan iemand de politie waarschuwen dat er iets gaande is in de buurt. Prachtige uitvinding want de buurt kan er stukken veiliger van worden…. Kan.

Annie: hallo hier annie, er reit hier een roje oto met een Turk. Wat moet ik nu doen.
Beheerder: wat doet hij ?
Annie: weet ik nie hij reit hier ront.
Beheerder: wilt u voortaan alleen iets melden als er echt onraad is. Dank u.
Joop: ik zie die auto nu ook. Dat is meneer Karabulut van de bakkerij. Hoezo onraad.
Beheerder: Dat geldt ook voor u. Alleen iets melden als er onraad is.
Een uurtje later…

Annie: annie hier, de buman van 26 gooit vulles in de vullesbak van 36. Ik zag het want de bakken stingen buiten. Wat moet ik deon.
Beheerder: mevrouw, deze app is alleen voor als er onraad is. Inbraak, overval, vernielingen, mishandeling, dierenleed… maar niet voor de zaken waarvoor u hem gebruikt. Ik geef u nog één waarschuwing.
Annie: Ik zeg niks.
Beheerder: Graag aan houden mevrouw.
Weer een uurtje later…

Annie: Er gebeurd helemaal niks hier.
Truus: Hé Annie, leuk, jij ook op de app ? Kom je morgenochtend koffie drinken ?
Beheerder: Dames, dit is niet de plek om privé gesprekken te voeren. Ik heb een waarschuwing uitstaan. Nog even en ik verwijder u beide.
Annie: Ik kan mogge niet. Ik zit op de ep en moet opletten op onraad.
Frits: Hé meisjes, jullie ook op deze app ?
Truus: Ben jij het Frits ?
Frits: Ja, lekker veilig hè zo.
Truus: Ja, echt wel. Annie zit er ook op.
Annie: Hallo Frist, hier annie. Hoe is Joke nog ziek.
Frits: Die is weer opgeknapt. Ik ga weer weg want dit mag niet. Alleen appen als er onraad is in de buurt. Doei.
Annie: Aaju
Uurtje daarna..
Annie: Hallo meneer bent u nog daar ? Ik wil nu naar bet wie past er nu op. Ik kan mogge oggend niet want ik ga kofie drinken bij Truus. Trusten allemaaal. Doei Frits, doei Truus.
Toen ik laat op de avond even naar de meldingen in de buurt-app keek, zag ik het bericht van de beheerder dat Annie de groep had verlaten. Populair gezegd: ze was eruit gesodemieterd. Drie minuten later zag ik het bericht dat ook ik de app verlaten had. Op eigen verzoek wel te verstaan. Ik let liever zelf op mijn spullen. Lijkt me heel wat veiliger dan de schijnveiligheid die de app geeft.   
Bart
copyright Brompot november 2016

Powered by WPeMatico

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better