Afgelopen week stond er een artikel in de krant rond de scheve huishoudelijke taakverdeling tussen man en vrouw. Mij eerste reactie nadat ik het artikel met lange tanden had gegeten:  Alles wat gedrukt staat is niet per definitie waar.

Veel “soortgenoten” zullen het dan ook met mij eens zijn: wij voelen ons beslist niet aangesproken. De moderne man doet juist heel veel in huis. En zeker in vergelijking tot vroeger want toen ging het inderdaad heel anders.

Bij ons thuis “werkte” mijn vader en “deed” mijn moeder het huishouden. Dat was nu eenmaal regel en volgens mij stond het zelfs genoteerd in het trouwboekje. Compleet met de handtekening van de ambtenaar van de burgelijke stand die moest toezien dat er conform de toen geldende gedragsregels werd gehuwd. En daarbinnen regeerde de onschreven wet dat de kostwinner de baas was en dus de regie had.

Mijn moeder werd dan ook vanaf het eerste trouwmoment in de sloofjesrol geplaatst en mijn vader bulkte boven vanaf de apenrots de bevelen naar zijn  onderdaan beneden. Ofschoon ze zonder mopperen inhoud gaf aan haar rol, had ze zich heilig voorgenomen dat haar kroost anders zou worden opgevoed.

En zo kreeg ik les in de huishoudelijke bezigheden zoals daar zijn het afwassen, zuigen, bedden verschonen, stoffen, vegen, ramen lappen en vooral huiselijke  verantwoordelijkheid delen.

Helaas heeft ze vergeten om mij te leren koken, maar dat is niet erg want ik heb daar een aangeboren pesthekel aan. Als compensatie dek ik dan de tafel, ruim ik af en prop de afwasmachine vol. Een mooie balans dus.

Ik kom dus tot de simpele conclusie dat het krantenartikel eigenlijk nergens op slaat. Sterker nog: het verstoort het evenwicht. Achter heel veel deuren is de discussie inmiddels losgebarsten en dat geeft veel gedoe. Ik verwacht dan ook een flinke echtscheidingspiek.

Ofschoon het binnen ons gezin allemaal goed is afgesproken en geregeld, ben ik er toch niet helemaal gerust op.

Toen ik vandaag thuis kwam, hing mijn echtgenote met een vriendin aan de telefoon. Ik ving nog nét het laatste deel op… en dat zaaide toch wat twijfel…

‘Nou meid, ik hang op. Mijn leidinggevende komt thuis’….

De beer is nu los.

Met dank aan de Gelderlander.

Bart.

Copyright Brompot april 2017

Powered by WPeMatico

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better