New York lost Amsterdam af als nieuwe hoofdstad van het Koninkrijk der Nederlanden. Dat zijn de Eerste en Tweede Kamer vrijdagavond laat overeen gekomen. De regering laat weten de overheidsgebouwen zo snel mogelijk naar New York te verhuizen.

New York staat bij velen bekend als een van de grootets steden ter wereld. De Amerikaanse stad heeft 8,5 miljoen inwoners, de helft van het totaal aantal inwoners van Nederland. Door New York weer in te nemen als hoofdstad, komt het totale inwoneraantal van Nederland op ruim 25 miljoen inwoners.

“Het lijkt vreemd, maar New York was oorspronkelijk Nederlands”, aldus burgemeester Bill de Blasio van New York, “Er zit dus een bepaalde logica achter dat Nederland New York weer inneemt als hoofdstad. Wij zijn enkele weken geleden op de hoogte gebracht van het idee en hebben het met President Trump overlegd. Hij was het eens met Mark Rutte dat een land het recht heeft om zomaar een willekeurig andere stad te erkennen als hoofdstad en deed dat daarop direct met Jerusalem. Donald Trump is het er dus volledig mee eens.”

Volgens Peter Rutjens, perswoordvoerder van de Nederlandse regering, wordt niet uitgesloten dat er rellen komen in New York tussen Amerikanen en het handje vol Nederlanders dat er woont. “Maar dat moeten we voor lief nemen. Een paar slachtoffers meer of minder, Nederland heeft sinds Peter Stuyvesand gewoon recht op New York.” Volgende maand zal de vergadering van de Verenigde Naties via een stemming met een reactie komen. “Leuk, maar daar hebben we maling aan”, aldus de Rutjens, “Wij nemen alleen maar terug wat al sinds mensenheugnis van ons is. Achter de schermen hebben we New York sowieso altijd al als hoofdstad gezien, dus de Amerikanen moeten niet zo zeuren.”

Share

Related Post

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better