De werkgroep GeenGeenStijl onder leiding van Patricia Paay werkt aan een raadplegend referendum over asociale media die volgens haar geld verdienen over de rug of buik van de onschuldige burger. Mw. Paay en haar groep willen dat de auteurswet wordt uitgebreid met rechten voor de artiesten en dat iedere burger persoonlijk copyright © krijgt.

Het is mw. Paay een doorn in het oog dat uitgevers, regisseurs, schrijvers, componisten, producers et cetera worden betaald maar de artiest niet. Als voorbeeld wijst mw. Paay op het muziekauteursrecht, dat nauwgezet wordt beheerd door Buma/Stemra. “Er staan nu nog steeds video’s van mij op internet zonder dat ik daar ook maar één cent voor van heb gezien” zegt mw. Paay, waarschijnlijk doelend op de TopPop video’s van de Star Sisters op YouTube. Mw. Paay haalt een volledig fictief voorbeeld aan “Stel, je werkt mee aan een video, dan wordt in principe jouw auteursrecht afgekocht met je salaris maar als je nooit salaris hebt gekregen dan zou je automatisch auteursrecht moeten krijgen zodat je net als de regisseur gewoon betaald krijgt voor elke view!” Op de vraag naar de naam GeenGeenStijl van de werkgroep zegt mw. Paay: “Logisch toch, het is een dubbele ontkenning want wij vinden het geen stijl hoe het nu geregeld is.”

Share

Related Post

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better