‘Heb jij toevallig een muntje voor mij?’, vroeg ik aan het meisje van de informatiebalie. Het was zo’n leuk hittepetitje van een jaartje of zestien. Vrolijk, vriendelijk en met een jeugdig lijf vol bruisende energie. Ik dacht nog bij mijzelf: Sta je achter de info lekker fris en fruitig te wezen, staat er zo’n grijze bejaarde aan je balie om een muntje te zeuren. Ik zou er zelf chagerijnig van worden. Dit dametje niet.

‘Morgen meneer, u wilt een muntje? Voor het karretje neem ik aan?’
‘Ja, zo’n plastic dingetje. Je kent ze vast wel.’ Ze trok nu twee kuiltjes in haar wangen, dacht blijkbaar na en kwam toen tot een verrassende uitkomst.
‘U kunt van mij wel een muntje krijgen, maar u heeft hem niet nodig. De karretjes rijden vanwege de corona zonder muntje.’ Ze lachte en de vrolijkheid spatte eraf.
‘Meen je dat? Kun je nagaan. Ik kijk niet eens’, bekende ik.
‘O, maar dat geeft toch niet!’ Ze boog zich iets in mijn richting, keek even schichtig naar links, naar rechts en legde toen op zachte toon uit dat het voor heel veel klanten onduidelijk was. 
‘Dat heeft vast met de leeftijd te maken’, zei ik. 
‘O nee hoor. Ik pak soms ook een muntje. Puur vanuit gewoonte. En mijn vriendje doet dat ook.’ Bij het noemen van het vriendje zag ik een flits in haar ogen. Een blije flits. Niet zo’n angstaanjagende onweersschicht die je zo af en toe ziet.
‘Kan ik verder nog iets voor u betekenen?’, vroeg ze opgewekt.
‘Nee, ik geloof het niet. Ik ga mij opmaken voor een strooptocht door jullie winkel.’ Ik slaakte een lichte zucht. Het trok haar aandacht.
‘U kunt ook online boodschappen bestellen. Dan brengen we ze bij u thuis’, zei ze. Ze huppelde naar een folderrekje in de hoek, trok er één uit en gaf het mij.
‘Dan hoeft u niet meer naar de winkel te komen’, vrolijkte ze.
‘En dan hoef ik bij jou niet meer om een muntje te bedelen’, concludeerde ik.
‘Dat klopt helemaal meneer.’ Ik keek haar aan en telde wederom twee kuiltjes. Zo leuk!
‘Dan kies ik toch liever voor de muntjes.’
Bart

Powered by WPeMatico

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better