Joint Strike Fighter, Foto (c) Julianne Showalter

Een groot probleem voor de ontwikkelaars van de JSF of hoe ze ‘m ook noemen, de F-35. Tijdens een eerste vlucht boven Nederlands grondgebied, dinsdagmiddag vanaf Vliegbasis Leeuwarden, is ‘het onzichtbare vliegtuig’ waargenomen door enkele duizenden vliegtuigspotters. “We waren aan het kijken met onze verrekijkers, toen John opeens zei: ‘Kijk, daar heb je ‘m!’, en ja, daar zagen we opeens die Joint Strike Fighter”, aldus vliegtuigspotter Patrick, “het was we leven wennen, want we hadden het niet verwacht, aangezien het een Stealth-vliegtuig zou zijn, dat je niet zou kunnen zien.”

De miljarden euros kostende JSF is zo duur omdat het vliegtuig nagenoeg onzichtbaar zou zijn, maar dat blijkt nu een fabeltje. Uiteindelijk hebben alle vliegtuigspotters in Nederland het gevechtsvliegtuig inmiddels al een keer betrapt. De rondvlucht rond Nederland van afgelopen week ging niet door vanwege laaghangende mist. “Het is natuurlijk wel een duur ding, dus we moeten wel goed kunnen zien waar we met dat ding vliegen”, aldus Luitenant Van Soest, verantwoordelijk voor de luchtdruk van de banden van de JSF desgevraagd, “Als we geen perfect zicht hebben, wordt er dus niet gevlogen.”

Foto (c) Julianne Showalter

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better