dambord

Arjan de Vries, bondsdirecteur van de Koninklijke Nederlandse Dambond heeft een verzoek ingediend bij het rijk om de namen van de Nederlandse gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Monnikendam, Schiedam, Edam, Appingedam, Spaarnedam, Zaandam en Veendam aan te passen naar namen als Amsterdorp, Rotterstad, Monnikendorp, Schieoord, Edorp, Appingeterp, Spaarneveste, Zaandorp en Veendorp.

De bondsdirecteur vindt de benamingen die eindigen op -dam, kwetsend, omdat er geen grote damverenigingen gevestigd zijn in de gemeenten. Dit zou een vertekend beeld geven over de damsport. De discussie valt net samen met de naamsverandering van de oudhollandse Moorkop naar Chocoladebol. De HEMA vond de benaming Moorkop mogelijk kwetsend, waarna de naam werd aangepast.

Presszine heeft de betreffende gemeenten om een reactie gevraagd. Op Amsterdorp na, hebben de betreffende gemeenten nog niet gereageerd. Amsterdorp kon zich uit monde van Burgemeester Halsema wel vinden in de naamsverandering en heeft aangegeven mee te werken. “Het kwetsen van bepaalde bevolkingsgroepen is natuurlijk niet meer van deze tijd”, aldus Halsema.

Wanneer de naamsverandering ingaat is nog niet bekend.

Share

Related Post

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better