De Wageningse onderzoeker dr. Joris Goedbloed heeft in het kader van zijn promotieonderzoek wetenschappelijk vastgesteld dat de kleur taupe niet bestaat! Dr. Goedbloed die reeds doctor in de biologie is, hoopt op 1 september nogmaals te promoveren maar nu tot doctor in de Godgeleerdheid aan de Theologische Universiteit van Kampen (TUK). Hij mag zich dan als dr. dr. Joris Goedbloed voorstellen.

Zijn dissertatie is getiteld: “Is de vrouw gelijkwaardig aan de man?” Deze vraag is relatief nieuw in de religieuze wereld want tot voor kort zou een ieder M/V zonder aarzelen “Neen” op deze vraag hebben geantwoord. In het huidig tijdgewricht wordt er echter getornd aan deze historische wijsheid. In menig protestantse kerk staat er al een vrouw op de kansel en zelfs binnen de katholieke kerk gaan stemmen op om vrouwen tot het priesterschap toe te laten. De basis voor deze beweging is de stelling dat vrouwen gelijkwaardig zijn aan mannen en daarom ook gelijke rechten moeten hebben. Sinds de opkomst van het feminisme hebben de mannenbroeders steeds meer van hun overwicht moeten inleveren vandaar dat men aan de TUK direct enthousiast was over het onderzoeksvoorstel van dr. Goedbloed, vooropgesteld natuurlijk dat het antwoord een sterk en welluidend “NEEN” zou moeten zijn.

De vraag stellen is makkelijker dan haar beantwoorden. Vrouwen beweren namelijk niet langer meer gelijk te zijn maar gelijkwaardig. De taak is dus om appels met peren te vergelijken en reeds menig theoloog heeft daar zijn tanden op stuk gebeten. Het revolutionaire aan de aanpak van dr. Goedbloed is om wetenschap te gebruiken in plaats van antwoorden in de Heilige Schrift te zoeken.

Dr. Goedbloed heeft statistisch de standaardman (Adam) en standaardvrouw (Eva) bepaald en deze met elkaar vergeleken. Op de gebieden kracht, gewicht, lengte, snelheid en schoonheid kwam Adam logischerwijs als winnaar uit de bus maar ook sociale vaardigheden, empathie, multitasken en kleurvisie werden onderzocht. Eva bleek inderdaad beter in sociale vaardigheden en empathie maar omdat deze ‘vaardigheden’ weinig praktisch nut hebben, leverde het haar weinig punten op. Bij multitasken was het een gelijkspel, Eva kan bijvoorbeeld telefoneren én nagellakken maar Adam kan dan weer lopen én kauwgomkauwen.

Om aan de onzekerheid voor eens en altijd een einde te maken moest dr. Goedbloed het onderwerp kleurvisie tot op de bodem te doorgronden met name omdat het een fysieke vaardigheid betreft die dus meer punten oplevert. Als bioloog was hij natuurlijk goed bekend met de technische kanten van het oog dat licht opvangt en projecteert op een structuur van kegeltjes en staafjes. Nachtdieren hebben over het algemeen uitsluitend staafjes voor beter nachtzicht en fruiteters hebben veel kegeltjes voor betere kleurvisie. Als men Eva gelooft, is ze beter in kleuren en zou bijgevolg meer kegeltjes moeten hebben maar hier blijkt geen enkel verschil in te zijn. De aanpak van dr. Goedbloed was even eenvoudig als geniaal. Hij bestelde bij een internetwinkel een rok in de kleur taupe (toop) en een legerpantalon in de kleur kaki (kaakie) en liet alle 250 mannelijke studenten en beide vrouwelijke studenten het kleurlabel aan het in hun ogen juiste kledingstuk hangen. Iedereen, man en vrouw, haalde een 100% score. Wat echter de doorslag gaf waren de reacties van de mannen, 50% had nog nooit van taupe gehoord, 95% kende de uitspraak toop niet en 100% vond het gewoon een soort bruin.

Hiermee had dr. Goedbloed niet alleen een antwoord op zijn onderzoeksvraag (neen natuurlijk) maar meteen ook zijn laatste stelling en wel: “Taupe bestaat niet!”

Share

Related Post

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better