De superfoodrage is over zijn top heen, vooral sinds bekend is dat superfood toch redelijk veel tekortkomingen heeft. Zo heeft superfood een laag proteïnegehalte, eenzijdig mineralenpakket en een tekort aan vitale vitaminen. Voedingsdeskundigen en diëtisten wisten dit gelukkig al jaren dus waren ze er bij Unilever op voorbereid. In samenwerking met het Landbouwschap en Dos Santos startte Unilever een onderzoeksprogramma naar hyperfood, de opvolger van superfood. Dit heeft inmiddels geresulteerd in het product ‘Hyperfood Stercus’, dat door Unilever op de markt zal worden gebracht in tubes van 110 gram, 250 gram en 500 gram.

Unilever wil een imago van duurzaamheid opbouwen dus zocht men naar een product van deze tijd dat in tegenstelling tot superfood geen nodeloos beslag legt op natuurlijke bronnen en geen extra CO2 uitstoot oplevert. De inspiratie voor het onderzoek was het fenomeen coprofagie dat de wetenschappelijke wereld al jaren gefascineert en door veel insectensoorten en labradors met succes in de praktijk wordt gebracht. Men vergeleek diverse sooorten stercorus en ontdekte dat stercorus omnivorum, na bewerking bijzonder geschikt is voor menselijke consumptie. Stercorus sus is is Nederland op grote schaal beschikbaar en door de donors speciaal voer toe te dienen hoeven er bijna geen additieven gebruikt te worden.

Het eindproduct is de eerste generatie hyperfood ‘Hyperfood Stercus’. Dit is een geur-, kleur- en smaakloze pasta die wat qua consistentie wat aan humus doet denken. Slechts 1 kilo ‘Hyperfood Stercus’ per dag zou voldoen in alle dagelijkse voedingsbehoeften van een volwassen man. Het kan door de klant op smaak gemaakt worden met specerijen en kruiden en zowel warm als koud gegeten worden. Ook past ‘Hyperfood Stercus’ perfect in een vegetarisch dieet maar is helaas niet veganistisch.

Stercorus sus, de basis voor ‘Hyperfood Stercus’, levert als bijproduct van de reeds bestaande veeteelt geen extra CO2 uitstoot op. Volgens Unilever kunnen op termijn zelfs grote CO2 besparingen worden gerealiseerd doordat de aardappel-, rijst- en groenteteelt drastisch kunnen worden ingekrompen.

Share

Related Post

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better