Toen ik afgelopen dinsdag het bericht hoorde dat er ’s avonds in “opsporing verzocht” aandacht zou worden besteed aan de dertien jaar geleden gepleegde “postbankmoord”, kon ik haast niet wachten op de uitzending. Het heeft indertijd ook bij mij wat gedaan. Enerzijds omdat ik het postbankgebied goed ken en anderzijds omdat het dorp waar het slachtoffer vandaan kwam redelijk in de buurt ligt van onze stad. Dat doet dan blijkbaar in de beleving toch meer dan een net zo erge moord ergens in Oost Groningen.

Toen de presentatrice met het onderwerp aan de slag ging, hoorde ik dat het onderzoek zich nu vooral richtte op de plaats waar indertijd het slachtoffer was gevonden. Het gebied rond het Brabantse Erp. Dat had men tot nu toe nog onvoldoende onderzocht maar dankzij de inzet van een heel nieuw en dus fris-kijkend team had men voor deze route gekozen.

Mijn mond viel open van verbazing. Men is dertien jaar lang bezig geweest met het onderzoek naar een moord en men heeft eerst nu besloten zich te richten op een gebied waar het slachtoffer is gevonden ?

Je zou toch als brave burger verwachten dat men elke kiezel vanaf de plaats delict op de postbank tot aan de vindplaats in Erp op de knieën heeft onderzocht en tegen het licht heeft gehouden ? En dat men het hele dorp Erp inclusief de omgeving had onderzocht en uitgekamd omdat iedere ziel wel op zijn vingers kon nagaan dat hier ergens de sleutel tot de oplossing moest liggen ? Toen ik mijn verbazing dan ook afgelopen woensdag in mijn omgeving deelde, bleek ik al snel niet de enige.

Maar goed, het is blijkbaar een weloverwogen keuze geweest om deze route te volgen. Vervolgens kwam ik terecht in verbazing nummer twee. Het wordt je haast teveel. Tijdens het nieuws van 18:00 uur kwam men terug op deze zaak met de melding dat er een doorbraak was. Vervolgens kwam die kop van Peter R op het scherm met de melding dat “ze” de zaak voor 99% hadden opgelost. Er zaten twee vermoedelijke daders vast waarbij er zich één die middag had gemeld. Vervolgens verscheen er nog een politieman in zo’n wespenpakje als een soort van jongste bediende om uit te leggen wat er was gebeurd.

Ik vraag me dan af wat die Peter R voor een status binnen de politie heeft verworven dat hij als woordvoerder op mag treden. Of verschijnt er binnenkort soms een boek van hem over deze zaak waarbij hij nog wat aandacht nodig heeft.

Dat deze langlopende zaak uiteindelijk heeft geleid tot een oplossing is fantastisch. Zeker voor de familie die eindelijk uit de onzekerheid raakt en bezig kan gaan met de verwerking. En uiteraard zeker niet in de laatste plaats een dikke hulde aan het cold-caseteam wat uiteindelijk aan de oplossing heeft gewerkt.

Ondertussen vallen er wel een aantal conclusies te trekken. Het slachtoffer was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. De politie zocht op de verkeerde plaats en tot slot ben ik van mening dat voor Peter R met zijn camera-optreden van afgelopen woensdag beide geldt: zijn verschijning was zowel óp het verkeerde moment als volkomen misplaatst.

Brompot


copyright Brompot November 2016

Powered by WPeMatico

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better