Afgelopen week verscheen het bericht in de krant dat Piet Zoomers na 22 jaar heeft besloten om Doetinchem te verlaten. Op zijn Hollands: de tent gaat dicht. Het is inmiddels landelijk gezien de zoveelste winkelsluiting in deze branche met als direct gevolg een al dan niet tijdelijke leegstand. En dat is natuurlijk best triest.

De oorzaken van deze sluitingen zijn over het algemeen steeds van hetzelfde genre: dalende verkoopcijfers als gevolg van verkeerd management, internet of gewoon omdat men teveel concurrentie heeft in combinatie met te weinig klanten. Uiteraard is dat van alle tijden en zal, zeker nu met de internet-shops altijd zo blijven.

Echter, Piet Zoomers heeft hier een extra dimensie aan toegevoegd: men sluit de winkel als gevolg van de leegstand in de straat waar ome Piet zijn negorijtje heeft. Dat geeft volgens zeggen teveel negatieve uitstraling. Als ik dat lees, dan krijg ik spontaan jeuk.

Uiteraard klinkt het logisch in geval je als ondernemer in een verpauperde winkelstraat vertoeft vol dichtgetimmerde panden, coffee-shops, exotische telefoonwinkels, hoge criminaliteit of andere ellende. 

Dat kan je van de Boliestraat absoluut niet zeggen. Het is een keurige straat die door de gemeente uitstekend wordt onderhouden, waar geen stoeptegel scheef ligt en waar het winkelend publiek in drommen doorheen kluunt. Ja, er staan inderdaad drie pandjes leeg, maar die vallen nauwelijks op. 

Het lijkt dus gewoon een ordinaire smoes. En als ik iets dieper kijk, dan zou het wel eens met een vorm van achterhaald management te maken kunnen hebben. Ooit ben ik wel eens bij deze Piet geweest. Louter uit nieuwsgierigheid, want mijn portemonnee haalde indertijd bij lange na niet het vereiste minimum Zoomers-niveau.

Voor mij was het een pure yuppentent waar het spijkerbroekje net effe een paar tientjes duurder was als elders. Ja, je kon een bakkie koffie krijgen en het personeel was, vermoedelijk gedreven door een bonusregeling, uitermate vriendelijk en behulpzaam maar dat dekte bij lange na niet het prijsverschil met andere zaken die het overigens nog steeds prima doen.

Inmiddels is de yuppen-cult overleden en hangen we in een totaal ander tijdperk. En als onze Piet nu gewoon toegeeft dat ze de aansluiting hebben gemist, dan kan ik er nog respect voor opbrengen ook. 

Wat er nu echter gebeurd is een soort van Zwarte Pietenspel waarbij er als reden van vertrek wordt gewezen naar het gedrag van anderen.  

Volgens mij is er de laatste jaren een beweging op gang gekomen die ageert tegen alles wat met Zwarte Piet te maken heeft. En dat geldt in dit geval zeker ook voor de Zoomers-clan. 

Misschien iets voor deze Piet om in de decembermaand nog eens goed over na te denken.

Bart

Copyright Brompot November 2016 


Powered by WPeMatico

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better