Er is zo langzamerhand alles wel over geroepen: het staken van het onderwijzend personeel. Wat voor mij echter nog steeds niet duidelijk is, is de aanleiding. Gaat het nou over het salaris, gaat het over de werkdruk of over de aandacht voor het vak.

Voor wat betreft het salaris kan ik me voorstellen dat men een verhoging wil. Maar dat wil iedereen en heeft geen bal met alleen het onderwijs te maken. En als we kijken naar de inkomenstabellen die we in de recente nieuwsuitzendingen op TV kregen voorgeschoteld, dan kan ik niet aan de indruk ontkomen dat het gemiddelde inkomen nog steeds mijlenver verwijderd is van het minimumloon wat we in dit land hanteren als ondergrens.

Daarnaast kan ik mij nog levendig herinneren dat het vak “onderwijzer” jarenlang bekend stond als een pretstudie waarmee je op een relatief eenvoudige wijze een HBO diploma kon scoren. Rekenen was voor velen een probleem en ik zie nog wel eens teksten van deze beroepsgroep waarbij “ik” nog nét niet met “dt” wordt geschreven maar wel in de buurt komt.

Ik kan mij nog goed herinneren dat het onderwijzend personeel wat ooit een poging heeft gewaagd om mij op niveau te krijgen gewoon 24/7 beschikbaar was en werkte. Het boekwerkje Bint van schrijver Bordewijk sloot feilloos aan bij mijn schoolbeleving. Hard werken, veel bijzondere kinderen en weinig verdienen. Het was slechts een verhaal maar paste prima in het tijdsbeeld.

Inmiddels is er veel veranderd. De 24 uur-cultuur is doorbroken, scholen zijn geen scholen meer maar “integrale kindcentra” en het werk wordt niet langer gezien als een missie maar meer als een baan van negen tot vijf. Ik hoorde van de week nog een opmerking van een juf, dat ze zelfs de rapporten in eigen tijd moest afwerken. Verschrikkelijk.

Natuurlijk valt er over de door het ministerie opgelegde werkdruk van administratieve rompslomp nog veel te verbeteren. Volkomen terecht. Het is net zoals met oom agent: blauw hoort op straat en niet achter een bureau.

Inmiddels heeft men dat in Den Haag wel begrepen en er een vijfhonderd miljoen extra tegenaan gegooid. Ik denk dat het samen met die paar honderd miljoen voor het salaris meer dan genoeg is. Ja, het is nu een kwestie van rekenen geworden. Helaas is een aantal jaren geleden wetenschappelijk vastgesteld dat het onderwijzend personeel op dit onderdeel niet bijster scoort.

Ik voorzie komende tijd nog veel stakingen.

Powered by WPeMatico

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better