Ik was gisteren jarig. Eigenlijk is het een overbodige melding want ik heb het niet gevierd. Waarom ik het dan toch meld, heeft ermee te maken dat deze niet-viering op proef was. Zowel voor mijzelf, voor mijn echtgenote, voor de familie en niet in de laatste plaats voor de schare kennissen die meestal wel een glaasje komen kiepen en een vorkje prikken.
Omdat bij een proef nu eenmaal een evaluatie hoort en een passend toekomstbestendig besluit, maak ik de melding toch maar wereldkundig.

Om zo’n proef goed te kunnen uitvoeren, moet er wel eerst worden nagedacht over een draaiboek zodat het “niet vieren” soepeltjes verloopt.  En dat is enorm veel werk. Zo moet iedereen worden gebeld, gemaild, ge-smst dat de verjaardag niet wordt gevierd. En dan natuurlijk ook vergezeld van een goede sluitende reden. Dat moet vanwege een soepele acceptatie.

Volgens mijn echtgenote moest ik vooral eerlijk zijn. “Er geen zin in hebben” is gewoon “er geen zin in hebben”. En dat bracht mij met de telefoon in de aanslag toch nog aan het wankelen. Ik moest nog wat overleggen met mijzelf. Was het nu vanwege “geen zin in gedoe” of had ik gewoon “zin” om binnen de kring van belangstellenden een statement te maken. Dat ze zouden zeggen “ Kijk die Bart maakt een punt. Een vent met ballen”. Daar schuilt natuurlijk weer het gevaar in dat mijn “ballenactie” een vervolg zou krijgen bij anderen waarna het fenomeen verjaardag volledig zou opdrogen. En dat wilde ik niet op mijn geweten hebben.

Ik besloot de reden nog wat uit te breiden door er een smoes met een relatief hoog waarheidsgehalte aan vast te knopen. ‘Het is vakantietijd en bijna niemand komt.’ Dat werd uiteindelijk het verhaal en na een avondje bellen, mailen, sms’n en whatsappen had ik ongeveer negentig procent bereikt. De laatste tien bezorgden me niet veel meer dan een onrustig nachtje met een beperkt risico.

Toen ik op de dag van mijn verjaardag, ondanks de proef, ‘s morgens toch een ontbijtje op bed kreeg, lag naast het bord mijn smartphone. Ik had inmiddels vijftien appjes, vijf gemiste oproepen en een groot aantal facebookfelicitaties geoogst. Met een diepe zucht schakelde ik het toestel uit en evalueerde tot een wijs besluit.

Volgend jaar wordt de verjaardag gewoon weer gevierd. Proef mislukt.

Bart

Powered by WPeMatico

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better