Het heeft iets chiques, iets moois en telkens als ik het lees voel ik de neiging opkomen om mijn rug te rechten en in de houding te willen springen. Het gaat over participatie. Participatie heeft iets sociaals in zich want het gaat veelal over deelname van bepaalde bevolkingsgroepen aan de maatschappij. Het is dan de bedoeling dat ze zich door de participatie niet meer uitgesloten voelen en mee gaan draaien. In ons land hebben we dat verankerd in een wet. Het is dus een verplichting. En om dat af te dwingen heeft de overheid bedacht dat je, in geval van een gemeentelijke sociale uitkering, aan moet tonen dat je klaar staat om mee te gaan draaien in de maatschappij. Je moet onze taal beheersen op minimaal niveau acht van de basisschool. En dat moet je aan kunnen tonen. Kun je dat niet, dan kan dat gevolgen hebben voor je uitkering.

Vanochtend las ik het ongelooflijke verhaal van een inwoonster uit Gendringen die van de plaatselijke overheid opdracht had gekregen om aan te tonen dat ze aan deze taaleis voldoet. Natuurlijk nam ze meteen schriftelijk contact op met de gemeente, maar dat bleek niet voldoende. Het gaat om het minimaal tonen van diploma’s. Tja, dat wordt lastig als je bijna vijfenzestig bent. Je kunt het vergelijken met de situatie dat een bejaarde zwemmer tijdens het baantjestrekken door de badmeester wordt aangehouden met de vraag om het zwemdiploma te tonen.

Natuurlijk is het prima dat de overheid probeert zoveel mogelijk mensen deel te laten nemen aan de maatschappij. En dat er enige dwang wordt toepast is ook niet verkeerd. Maar om nu iemand die in de basisadministratie van diezelfde gemeente staat geregistreerd als “in Nederland geboren” waarbij zelfs de namen en geboortenland van de ouders ook nog vermeld staan, te laten bewijzen dat hij Nederlands spreekt en schrijft gaat toch wel heel erg ver.

Ik vraag me dan ook in alle eerlijkheid af in hoeverre de controlerende ambtenaren zelf aan dit onderdeel van de participatiewet voldoen. Misschien tijd om ook hun diploma’s te controleren. Ik krijg toch sterk de indruk dat ze van een andere planeet komen.

Bart

Powered by WPeMatico

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better