beer-341190_960_720Jan Peter Balkenende was in zijn periode als premier van Nederland alcoholist. Dat heeft de oud CDA-leider toegegeven tijdens een lezing in Schipluiden. Balkenende gaf toe in die tijd niet zonder bier te kunnen en heeft tijdens een logeerpartijtje bij een van de Golfstaten bier laten binnensmokkelen in het paleis van de Emir. “Je je moet natuurlijk na een drukke dat wel gewoon je biertje kunnen nuttigen”, aldus de voormalig premier. Balkenende riep in zijn regeerperiode meermalen dat Nederlanders vooral ‘Normen en Waarden’ moesten aanhangen. “Dat klopt”, zegt Balkenende op verzoek, “Alleen gelden die Normen en Waarden natuurlijk wel alleen in Nederland. Dat wij zelf de normen en waarden van een land waar we te gast zijn laten schieten is niet zo erg. Het was immers geen Christelijk land.”

Tijdens zijn bezoek verbleef de premier in een kamer in het paleis, waar naar Arabische maatstaven geen alcohol verkrijgbaar was. Omdat Jan Peter door zijn verslaving niet het respect kon opbrengen om een dag zonder alcohol door te komen, misbruikte hij zijn positie als premier door een medewerker van de ambassade op te dragen enkele blikjes bier in een rode kruis-koffertje binnen te smokkelen. Op de vraag van de paleis-beveiliging wat er in het koffertje zat, werd destijds geantwoord: “Medicijnen voor de premier.” Of de oud-premier tegenwoordig nog steeds verslaafd is, is niet bekend, net als het merk bier. Aangezien volkszanger André Hazes vlak voor het bezoek overleed, zou het mogelijk een overschot van Heineken zijn geweest.

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better