friese-friesche-vlag-friesland-provincie-vlaggenclub_1Het is klaar. Dat vindt Provinciale Staten van Friesland als het gaat over de samenwerking met de rest van Nederland. Gedeputeerde Sytze Dijksma heeft een plan ingediend over de afscheiding van Nederland; Een zogenaamde Frexit. “Hoe het op het moment gaat in Nederland is niet goed voor onze mooie provincie. Dat gezeur over Europa, werk gewoon een keer samen. Wij willen daarom onafhankelijk, niet meer onder het juk van Den Haag”, aldus Dijksma. Voor een mogelijke Frexit, wordt op 18 juli een referendum georganiseerd. “Dat doen we speciaal in de vakantieperiode, want dan zijn de import-Friezen tenminste allemaal terug naar hun eigen provincie op vakantie. Dat houdt de provincie schoon. En dan mag Nederland uit Europa stappen, stappen wij er gewoon zelf in.”

Mocht de Frexit doorgaan, wordt Leeuwarden vanzelfsprekend de hoofdstad van het nieuwe land, dat vooralsnog wel onder het Koninkrijk der Nederlanden blijft vallen. Friesland krijgt dan net als enkele Caraïbische landen binnen het Koninkrijk, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, met een eigen volkslied en een eigen nationale sport, het schaatsen.

Volgens Dijksma heeft een afsplitsing alleen maar voordelen voor Friesland. “Heerenveen heeft dan tenminste weer eens kans om kampioen te worden, Syb van de Ploeg mag meedoen met het Eurovisie Songfestival en we kunnen een eigen selectie afvaardigen naar de Olympische Spelen.” Wat Friesland doet als er onverhoopt toch geen meerderheid voor afsplitsing is, is nog niet bekend.

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better