Vanuit de media heb ik begrepen dat de “Van der Valk clan” bezig is met de ontwikkeling van plannen om een nest te bouwen aan de Doetinchemse aanvliegroute of te wel aan de A18. En dat de in de stad gevestigde hotelboeren en aanverwante horeca daar grote bezwaren tegen hebben en dat sommigen zelfs overwegen hun tent dan maar op voorhand te sluiten. Vervolgens zie je een heel peloton sympathisanten er met de trekker achteraan hobbelen want in hun ogen gaat de plaatselijke horeca eraan kapot en dus mag “De Valk” onder geen enkele voorwaarde landen.
 
Ik moet van dit soort zaken altijd stevig op de pot. Natuurlijk doet een concurrentie-injectie zeer en natuurlijk roepen we “Au”. Maar het heeft ook een prettige bijvangst: we worden er lekker wakker van. Het is een wetmatigheid dat het kwaliteitsniveau mede wordt bepaald door stevige concurrentie en dat je, als je niet meedoet, dikke pech hebt en je bedrijf op de fles ziet gaan.

Wat we in Doetinchem blijkbaar niet door hebben is dat we er als consument alleen maar beter van worden. Prijzen dalen en de kwaliteit gaat omhoog. Ik begrijp dan ook niet goed waarom er zoveel stadgenoten in de gordijnen hangen. 

Het zal ongetwijfeld te maken hebben met het Doetinchemse sentiment. We willen het graag allemaal behoudend  kneuterig houden. Nieuwe ontwikkelingen passen daar niet in en “we” vinden het niet wat. Zo vinden we de rondweg Oost eigenlijk niks, de nieuwbouwprojecten in de binnenstad vinden we niks, de nieuwe ijsselkade is onzinnig, wat moeten we met de herinrichting van de Bongerd… Kortom, het liefst zagen we de stoomtrein van Doesburg naar Doetinchem terug op het toneel.
 
Dat de komst van grote bedrijven niet per definitie betekent dat de kleintjes worden platgewalst blijkt wel uit de situatie in de binnenstad. V&D is vertrokken evenals een handvol andere grote ketens. Er is dus hoop. En als de plaatselijke horeca in plaats van te janken zijn eigen kop nu eens flink uit het zand rukt en vernieuwend aan de gang gaat, dan liggen de “van der Valk” eieren, voordat ze überhaupt zijn uitgebroed, bij onze eigen horeca in de pan. En ik weet zeker dat onze horeca voldoende kwaliteit in huis heeft om ze heerlijk te laten smaken!

Brompot.    
 

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better