Ik kan me de top 40 deun nog herinneren: “Rio de Janeiro” van de dames Maywood uit 1981. Een verschrikkelijk lied van een even verschrikkelijk duo. Gelukkig kwamen ze er zelf op tijd achter en zijn al ruziend uit elkaar gevallen zodat we er anno 2016 weinig last meer van hebben.

Behalve dat ze met zingen zijn gestopt, hebben ze nóg iets goed gedaan: ze hebben namelijk in dat stompzinnige lied gezongen dat we naar Rio zouden gaan en dat is inderdaad uitgekomen. Al moesten we er wel 35 jaar op wachten.
Inmiddels is het zo ver en zijn er een 242 atleten afgereisd. In hun kielzog nog een paar honderd mee-eters die blijkbaar de boel aan de praat moeten houden. Zo ook Mark Rutte en onze Koninklijke puntmuts die met Maxima de boel komen aanjagen. En dat is nodig ook want we hebben afgesproken dat we met 24 medailles naar huis gaan en nu na vier dagen begint de tijd al aardig te dringen. Ja, Anna van der Breggen heeft een gouden plak te pakken. Maar daarmee is het dan ook voor dit moment klaar.

En dat is best jammer, want de firma Heineken heeft een compleet dorp gebouwd om de medaillewinnaars te kunnen huldigen maar tot nu toe valt er weinig te beleven. Ja, Prins Pils hangt er dagelijks aan de tap om steeds maar weer te herhalen dat een glaasje Grolsch veel lekkerder is. Vooral na zijn geheime bezoek aan de Zwarte Cross waar hij onherkenbaar verkleed als Koning persoonlijk heeft kunnen vaststellen dat dit ‘Achterhoeks goud’ toch heel wat beter smaakt dan dat glaasje Amsterdams slootwater wat ze in Rio schenken.

Het loopt dus allemaal niet zo voorspoedig als men had verwacht en dat is tekenend voor onze manier van voorspellen. We voorspellen niet vanuit een realistische kijk maar vanuit sociaal wenselijk gezwam. Daar krijgen we volgens de wetenschap namelijk een positieve prikkel van en dat is dan weer goed voor onze nationale saamhorigheid. Die schijnt wel een oppoetsbeurtje te kunnen gebruiken.

Uiteraard hebben we nog een dikke week te gaan en hebben we nog voldoende kansen. Maar misschien moesten we het daar maar niet meer over hebben en onze sporters gewoon ongestoord hun sportieve klus laten doen. Dan kan dat oeverloze NOS geleuter wat we dagelijks over ons heen gestort krijgen ook achterwege blijven. Misschien wordt Rio dan uiteindelijk toch nog wat iedereen graag wil zien: “the place to be”.

Brompot  

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better