Ik zat me afgelopen week af te vragen hoe het nu verder zou moeten gaan met het Sinterklaasfeest. Dit naar aanleiding van een bezoekje in 2014 aan het Turkse plaatsje Myra waar de goede Sint volgens de overlevering in een graftombe zou liggen. Ik heb er ter plaatse even bij staan kijken maar ik vond het helemaal niks.

De mythe bestond uit een stenen bak met een wazig beeld en een nog waziger verhaal. Het kwam erop neer dat men het vermoeden had dat de Sint in Myra lag opgebaard. Maar het kon ook wel iemand anders zijn… Misschien wel zijn broer, of een neef of misschien wel totaal iemand anders…

Terwijl ik nog bezig was met de verwerking van mijn Sinterklaasteleurstelling, de tweede in mijn leven, vernam ik middels de radio berichten over een rechtszaak die werd gevoerd. Nou ja, rechtszaak: het betroft een bodemprocedure. Of de gemeente Amsterdam indertijd wel toestemming had mogen geven om deze “racistische” activiteit te organiseren.

Ik vroeg mij toen af hoe het zo ver had kunnen komen. Dat we elkaar vanwege het Zwarte Pietenverhaal voor de rechtbank sleepten. Zo zou ik verdorie de hele blanke gemeenschap wel voor de rechter kunnen dagen. Omdat ze mij in mijn jeugd bewust hebben belazerd met een verhaal van Sinterklaas waarvan ze in Myra gloeiende gloeiende niet eens kunnen aantonen dat ie werkelijk heeft geleefd. Wie is er nu eigenlijk slachtoffer ? Wie moet wie voor de rechter slepen…

Natuurlijk, het gaat om het symbool. Dat snap ik. De baan van Zwarte Piet. Dat we een gekleurde medemens in de rol zetten van een knecht. Een knecht ? Ja, een knecht. Een hulpje. Geen slaaf maar knecht. Zoals dat vroeger zo werd genoemd: een knecht.

Tegenwoordig heet dat medewerker. Met waarschijnlijk een eigen CAO en vallend onder de arbeidstijdenwet. Een soort van seizoenarbeider die zich van eind november tot begin december onder de bezielende leiding van ene Sinterklaas niets anders op zijn geweten heeft dan het met toestemming bedonderen van kleine kinderen en het vullen van zijn portemonnee met zwart geld. 

Deze week komt het hele circus de Oude IJssel weer opgestoomt maar ik voel dat ik er geen zin meer in heb. Ben er wel klaar mee, het feestje is voor mij vergald. En dat was uiteraard ook precies de intentie. Natuurlijk, de bezwaarmakers hebben niks tegen Sinterklaas. De Sint mag blijven. Maar een Sint zonder zwarte Piet is als een stier zonder ballen: saaie slappe hap.

Overigens denk ik dat de Sint dit jaar voor de laatste keer aankomt. Ik heb het vermoeden dat die Turkse bemoeial uit Ankara zich gaat bezighouden met de ongewenste buitenlandse inmenging in de zaken rond “zijn” bisschop uit “zijn” Myra. En dat ligt politiek gezien, net als de zwarte Piet, vast weer heel gevoelig.

Het wordt weer een spannend jaar.

Brompot


copyright Brompot November 2016

Powered by WPeMatico

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better