‘Wat kom je doen?’, vroeg ze toen ik de keuken inliep.
‘Ik kom kijken of je het gaat redden’, zei ik terwijl ik het deksel van een pan optilde. Er keken mij een paar aardappels aan. ‘Ze hebben het koud’, grapte ik.
‘Ze moeten nog gekookt.’
‘Al zout toegevoegd?’, vroeg ik. Ze slaakte een diepe zucht.
‘Bart, alsjeblieft, ga een column schrijven of zoiets.’
‘Serieuze vraag hoor, er hoort toch een snufje zout in?’
‘Een snufje?’
‘Ja, mijn moeder had het vroeger altijd over een snufje zout. Ik mocht dan met een beetje zout tussen mijn vingertjes op de kruk. En dat krummelde ik dan over de aardappels.’
‘Krummelen?’
‘Ja, precies. Moeder strooide dan eerst wat zout op een schoteltje en dan mocht ik een beetje pakken en krummelen.’
‘Hier wordt niet gekrummeld’, zei ze.
Ik wilde het voordoen en pakte een schoteltje uit de kast.

‘Wat ga je doen?’, vroeg ze ongerust.
‘Waar heb je het zout?’
‘Bart, hoepel op. Ik ben druk.’
‘Ik probeer je te helpen.’
‘Ik heb geen hulp nodig.’
Ik zag het zout op het aanrecht staan. ‘Kom op schat, gun me een momentje terug in de tijd.’
Ze slaakte een diepe zucht, pakte het zoutvaatje en zette het iets te hard voor me neer.
‘Let op schat. Ik strooi nu wat zout op het schoteltje.’ Ik schudde een laagje zout.
‘Moet je niet op de kruk?’, vroeg ze.
Ik nam wat zout, tilde het deksel op en krummelde het over de piepers.
‘Klaar zei ik.’
‘Mooi, je hebt je herinneringsmomentje nu gehad. Ik zou zeggen: opzouten nu. Mijn keuken uit.’
‘Denk je dat het genoeg was?’ Ik twijfelde.
‘Ik kijk wel, anders strooi ik er wat bij.’
‘Krummelen schat, krummelen.’

‘Wat eten we voor groente?’ Ze wees naar een plastic zak met een groene waas. ‘Boerenkool?’, probeerde ik.
‘Nee’, klonk het.
‘Andijvie?’ ‘Nee, je mag nog één keer.’
‘Spinazie?’ Ze lachte. ‘Bingo.’
‘Doe je er een beschuitje door?’, informeerde ik.
‘Een beschuitje?’
‘Ja, mijn moeder nam altijd een beschuitje in haar…’
‘Wacht even. Voordat je hier een beschuit gaat “krummelen” of hoe je dat ook noemt: Wegwezen. Ga iets nuttigs doen.’

Ik overweeg het schrijven van een kookboek.

Bart

Powered by WPeMatico

Share

Related Post

Reageer.

300
  Subscribe  
Notify of
Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better