Het Metropole Orkest, een van Nederlands beroemdste orkesten, werkt aan een carnavalsplaat. Met de aankomende bezuinigingen op cultuur in zicht, heeft het wereldberoemde orkest een nieuwe manier gezocht om aan financiële middelen te komen. Het Metropole Orkest zal voor de gelegenheid worden geregiseerd door de Italiaanse dirigent Daniele Gatti.

Carnaval is een eeuwenoud katholiek feest waar vele klassieke componisten stukken voor hebben gecomponeerd. Beroemde stukken als ‘Die Carnavalslieder’ van Johann Sebastian Bach of ‘Dah steht ein Pferd im gang’ van Joseph Strauß zijn bij vrijwel de gehele bevolking bekend. Als Italiaan is bij dirigent Daniele Gatti het carnaval met de paplepel ingegoten en naar verluid is Gatti verliefd geworden op de carnavalscultuur tijdens een bezoek aan het Maastrichter carnaval.

Gatti zag een unieke mogelijkheid om de klassieke muziek dichter bij het volk te brengen en artistiek leider Joel Ethan Friedman was onmiddellijk enthousiast over het idee. Inmiddels heeft het idee van Gatti dankzij Friedman meer vorm gekregen. Sopraan Joy Jozefs zal optreden als solist en samen met haar is gekozen om ‘Les oiseaux dans la charmille’ van Jacques Offenbach en ‘La donna è mobile’ van Guiseppe Verdi op single te zetten. Feestduo Har en Bar werkt momenteel aan de vertaling en Gatti zelf werkt aan een arrangement met wat meer hoempa. Beide nummers zullen door het Metropole orkest op 11 november in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam ten gehore worden gebracht.

Het Metropole orkest zelf is helaas te groot om op te treden in zalen en kroegen en zelfs voor het Kamerorkest is nog vrij veel ruimte nodig, waardoor een kroegentocht met carnaval helaas niet mogelijk zal zijn.

Share

Related Post

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better