Traditioneel als we zijn, wordt in mei altijd het eerste Pieten-ei gelegd over de schminkkleur welke deze Sinterklaas-assistent op zijn bakkes gaat plamuren. En ik heb begrepen dat voor dit jaar is gekozen om het complete peloton in het zwart de Oude IJssel op te laten stomen.

Ik zal er dan meteen ook maar een waardeoordeel tegenaan smijten: dat is toch wel heel bijzonder. Zeker gelet op de rel-achtige discussies van de afgelopen jaren waarbij we over de hoofden van de kinderen heen elkaar naar het leven stonden.

Blijkbaar heeft het uiteindelijk niet veel uitgehaald. Ja, het was natuurlijk nodig om Erik van Muiswinkel van het scherm te krijgen. En in zijn slipstream wellicht ook nog Diewertje Blok. Maar die zijn we al vergeten voordat hun naam wordt uitgesproken. Die vinden zichzelf belangrijker dan de reden die ze opgeven om te verdwijnen. Hoe dan ook: er wordt dit jaar dus zwarte schmink ingezet om de kleintjes op het verkeerde been te zetten.

Wat ik altijd zo jammer vind binnen het hele gedoe is dat er nooit een discussie wordt gevoerd over mister Sinterklaas himself. Hij is in de hele discussie niet veel meer dan een ordinaire slavendrijver met een koppel zwaar uitgebuite zwarte knechten. Het bewijs hiervoor is simpel: geen Piet die op de loonlijst staat. Of hij moet ze natuurlijk zwart betalen. Hoe dan ook: ik vind die hele Sint een ongelooflijke patser met zijn “gratis” cadeautjes. Ik geloof er allemaal geen zak van.

Ooit was ik namelijk in zijn geboortestad in Turkije. In Myra. Nou, laat één ding duidelijk zijn: daar komt echt geen Spaanse goedheiligman vandaan. Zelfs niet als vluchteling.

Nu lag ik afgelopen nacht nog wat na te dromen over de hele kwestie, en toen schoot me me ineens Sylvana Simons in mijn gedachten. De prachtige en moedige vrouw die afgelopen week op oud Hollandse en vooral ook traditionele wijze de grond in werd getrapt. Er vielen tijdens mijn droom wat puzzelstukjes in elkaar en dat leidde tot de verdenking van de opzet van een stevige complot-theorie.

Ik denk namelijk te weten waarom ze zich heeft aangesloten bij die politieke tweede kamerclub van “Denk”. De enige twee fractieleden van deze “partij van de  gebakken lucht”  komen “toevallig” uit… juist, Turkije. En met een beetje geluk zelfs uit Myra. Dat is nog in onderzoek maar daar ligt wel de connectie.

Ik ben er dan ook van overtuigd dat bij haar intreden in de politiek de traditionele discussie rond de kleur van de Pietenschmink tot het verleden gaat behoren. Via deze Turkse route wordt binnen de kortste keren de hele Sinterklaas maffia opgerold en achter de tralies gesmeten. Discussie voorbij, partij Denk staat op de kaart en Sylvana Simons heeft haar zoete wraak.

Ik krijg ineens heel erg trek in een chocoladeletter.

Brompot

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better