Dick Advocaat

Foto (c) Anders Henrikson

New York/Houston – Dick Advocaat maakt totaal onverwacht de overstap van het Nederlands Elftal naar Houston Rockets. Het is de verwachting dat de 68-jarige voetbaltrainer op 10 juli zijn contract tekent als de transferperiode in de National Basketball Association (NBA) officieel opent.

‘Ik heb besloten om het voetbal nu maar eens te laten zijn voor wat het is en mij op basketbal te concentreren’, aldus Advocaat. ‘Dit voelt als de beste plek voor mij. Ik kijk er naar uit om The Rockets te gaan trainen, met nieuwe inzichten tot successen te komen en hoop op een geweldig seizoen.’

Verbijstering

Zowel binnen de KNVB als bij veel collega’s is er met verbazing tot verbijstering op deze opmerkelijke overgang van Advocaat gereageerd. Van Oostveen: ‘We dachten net de boel met Dick als ervaren adviseur voor Blind aardig op de rit te hebben. Dit komt als een donderslag bij heldere hemel. Dit kunnen we er ook nog wel bijhebben, wat een gezeur toch allemaal de laatste tijd.’

Not amused

‘Eindelijk kon ik mij verheugen op goede trainingsessies en een gedegen feedback bij constant tegenvallende resultaten, want sinds mijn aanstelling als bondscoach loopt het echt voor geen meter. En nou laat uitgerekend hij mij na één wedstrijd hangen. Ik ben best wel pissed off’, aldus Blind.

Toiletten

Voor Dick Advocaat maakt het allemaal niet zoveel uit. ‘Ach, natuurlijk zullen er bepaalde mensen even jammeren of klagen, maar daar wordt je groot van. Inmiddels heb ik hier heel andere problemen, ondanks deze geweldige uitdaging in de NBA. Zo blijkt dat de urinoirs hier in de kleedruimte op een steekhoogte van 1.635 mm hangen, terwijl in Nederland een straalbereik van 670 tot 920 mm de standaard is (de zone, waarbinnen je je leuter dient te richten – red.) Ga er maar eens aanstaan, en er zijn niet eens richtvliegjes in het glazuur ingebrand. De materiaalman van de Rockets heeft mij echter een lichtgewicht aluminium huishoudtrapje beloofd, dus dergelijke problemen worden professioneel opgelost. Fantastisch, wat een verademing.’

AOW-gat

Over de financiële overwegingen kan Advocaat kort zijn. ‘Geloof me, ik heb zo’n groot AOW-gat, daar kan je een EK in organiseren. Die 152 miljoen dollar voor een seizoen is dus gewoon een welkome aanvulling en een pleister op de wonde, maar het gaat mij primair om de sportieve uitdaging natuurlijk.’ Advocaat vervolgt ‘De ontmoeting met het management van Houston Rockets was zeer ontspannen. Er was een behoorlijk aantal mensen van de club aanwezig en op een gegeven moment reikte mij een statige man de hand en zegt ‘Hello, I am the lawyer’ waarop ik zeg ‘Dat is toevallig, ik ook’.

Spelregels

Dick Advocaat bevestigt op navraag dat hij geen flauw idee heeft over het spel basketbal en de geldende spelregels. Enigszins geïrriteerd: ‘Ach kom op zeg, we moeten natuurlijk het een en ander niet gaan overdrijven en de kerk in ’t midden van het dorp laten. De bal moet in het net want dan scoor je. En of dat nou een doelnet is of een basketnet, het is en blijft toch allemaal van hetzelfde laken een pak.’

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better