Als je het ziekenhuis zo aan de rand van de Kruisbergse bossen ziet liggen, dan vraag je je meteen af waarom je het van deze unieke locatie weg zou trekken. Het ademt rust en gezondheid uit en past prima in de natuurlijke omgeving. Als je al naar een ziekenhuis moet, dan zou ik toch liever voor het Slingeland kiezen dan zo’n medische fabriek waarvan we er in ons land al vele kennen. Bovendien wordt het Slingeland geroemd als één van de betere ziekenhuizen van ons land die behalve kwalitatief ook qua efficiency hoogt scoort.

Er is echter één probleem wat al net zo oud is als het ziekenhuis zelf: de bereikbaarheid laat wat te wensen over. Zeker nadat een aantal Doetinchemse hotemetoten het voor elkaar hebben gekregen dat een aantal jaren geleden het voorgenomen traject van “de tweede Loolaan” werd afgeblazen. Toch heeft ons aller gemeente kosten nog moeite gespaard om de bereikbaarheid te vergroten. Zo is de Ruimzichtlaan aangelegd en heeft men de Kruisbergseweg flink onderhanden genomen.

Maar zoals dat gaat: Onder druk van de toekomstverwachtingen moet het toch naar een andere plek waar het dan groter kan worden en uiteindelijk toch beter bereikbaar. Dat groter worden heeft te maken met het toenemende aantal patiënten. Dat is natuurlijk best vreemd want volgens mij hebben de afgelopen jaren de kranten bol gestaan van de Achterhoekse leegloop en is er sprake van forse krimp. Maar goed, er is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd waaruit is gebleken dat het echt nodig is. En daarmee is de discussie blijkbaar gesloten.

Waar het nu nog over gaat is de plek waar het 120 miljoen kostende nieuwe pand moet worden ingezaaid. Of op de plek van de WEDEO of strak aan de A18 waarbij de plaatselijke Mac het water op voorhand al in de mond loopt. Ik denk dan ook dat er al snel een Happy Meal op de menukaart zal verschijnen. Tenminste, als men kiest voor deze locatie. En dat is nog even de vraag want de plaatselijke politiek voelt ook wel iets voor het voormalige WEDEO terrein.

Deze plek voldoet namelijk nóg beter aan de gestelde eisen waarbij het, als het gaat om de bereikbaarheid, een flinke streep vóór heeft omdat het station er strak aan vasthangt. Toch kiest de directie van het ziekenhuis, voor zover men überhaupt wat te kiezen heeft, voor de locatie aan de A18. En ze hebben naar eigen zeggen een stevig argument in handen: de WEDEO-optie kost extra geld. De grondprijs ligt aanmerkelijk hoger en er zullen bedrijven moeten verkassen.

Nu krijgt iedereen in dit land, en zeker onze minister Schippers, spontaan een allergische reactie als het gaat om de vraag om extra geld voor de zorg.  

Misschien kan men deze meerkosten incalculeren in de aanstaande verhoging van de zorgpremie. Daar hebben de beleidsmakers in dit land namelijk geen enkel probleem mee.

Bart

copyright Brompot september 2016

Powered by WPeMatico

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better