Onlangs schreef ik er al over: de gemeente is voornemens om de wandelzone in de binnenstad open te stellen voor de fietsende medemens. Het kwam voort uit de wens van één of ander clubje wat blijkbaar belang heeft. Ik denk dat leden van dit clubje bestaan uit gemeenteambtenaren die daags met hun fietsplan-fiets zo gemakkelijk mogelijk hun werkgever willen bereiken. En dan is het opheffen van zo’n fietsverbod in de binnenstad natuurlijk een uitkomst.

Inmiddels is er dermate tegen het plan gepist dat de gemeente het van lieverlee heeft moeten aanpassen. Als compromis in de richting van het clubje wordt de fietstest nu in de ochtenduren uitgevoerd. Maar daar moet natuurlijk wel iets tegenover worden gesteld. En jawel, als tegenprestatie staat de gemeente toe dat men dan door de hele binnenstad mag peddelen.

En om nóg wat pijnlijke angels uit het plan te halen heeft men een argument bedacht wat nu als verzachtende omstandigheid wordt gebruikt. Er mogen namelijk in de ochtenduren ook lossende vrachtwagens in de binnenstad rijden. En bestemmingsverkeer. En dan kunnen die paar fietsers er ook nog wel bij.

Hoe dan ook: het wordt er voor de winkelende medemens niet duidelijker van. En ook niet veiliger. En het is de vraag of het allemaal te handhaven valt. Het koste al moeite om het totale verbod te behappen, laat staan een deelverbod. De praktijk zal al snel uitwijzen dat we de hele dag volk door de stad zien fietsen en dat het vervolgens allemaal onder het gedoogbeleid gaat vallen.

Toch heb ik ook wel begrip voor de drang die mensen voelen om “even snel door te steken”. Het Doetinchemse centrum is een gedrocht als het gaat om verkeer. Je moet er altijd omheen waarbij er ook nog talloze hindernissen in de vorm van verkeerslichten zijn geplaatst. Wat dat betreft was het een jaartje of dertig geleden heel wat gemakkelijker.

Toen knapte je nog vanaf de Terborgseweg bij Willemsen op de hoek rechtdoor de Hamburgerstraat in om vervolgens na een half rondje kerk en de Grutstraat de Keppelseweg op te scheuren. Lekker snel en geen gedoe.

Wellicht is het een optie om een paar echte stedelijke planologen bij elkaar te zetten en een studie te laten maken naar het uitblazen van het “Doetinchemse ei” en te kijken naar een situatie waarbij het belang van zowel het winkelend publiek als het doorgaand verkeer op een goede manier wordt belicht. En dan hebben we het vooral niet over zo’n onzinnige fietstest.

Een fietstest doe je bij de cardioloog. En als we het er toch over hebben: hang wat mij betreft de hele binnenstad aan de monitor. Het is volgens mij de hoogste tijd om de boel een keer flink te laten dotteren.

Bart

Copyright Brompot januari 2017.

Powered by WPeMatico

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better