Het is alweer voorbij: kerst 2017. Ik heb dan meestal de neiging om met de bordjes op de knietjes terug te kijken en vervolgens over te gaan tot de jury-beoordeling. Wat vonden we van deze kerst. Voor de interne familieorganisatie van het ontbijt, de lunch, het diner en de afterparty scoren we meestal dik in de voldoendes. Voor het weer komt de jury zoals gebruikelijk niet verder dan een matig vijfje, maar voor de rest gaat het toch al snel richting onvoldoende. Niet dat ik nu zo negatief ben, maar het gaat meer om de beleving die ik bij de tegenwoordige kerstviering heb.

Zo werd er eerste kerstdag ’s morgens een flinke stapel reclamefolders gegleufd om ons eraan te helpen herinneren dat de 24-uurs economie ook met kerst op volle toeren draait. Onze super was gewoon van tien uur tot acht uur open evenals de talloze meubelzaken, autoverkopers en overige bedrijven die zich als een stelletje hongerige wolven op de recent overgemaakte kerstgratificatie storten in de hoop een graantje mee te kunnen pikken.

En dan natuurlijk de wereldse zaken die zich niks van de kerst aantrekken. Zo kreeg de Paus onder een naaldloze kerstboom een bezoekje van een topless feministe, moest Henk Krol van “vijftig tinten plus” opnieuw bekennen dat hij de kluit belazerd had en kwam Erdogan met het nieuws dat hij 150.000 vacatures heeft. Alsof er hier 150.000 Turken staan te trappelen om de openstaande vacatures in te vullen. We zouden het overigens wel kunnen voorleggen aan de politieke club Denk. Die zitten met drie man in de Tweede kamer.  Een weliswaar bescheiden maar mooie positieve bijdrage als begin van het herstellen van onze slechte relatie met Erdogan.

De negatieve teneur is ook onze Koninklijke puntmuts opgevallen. Hij vindt dat we minder achter de computer moeten hangen en wat meer om ons heen moeten kijken. Minder “ik” en meer “wij”. En daar krijg ik wel een warm gevoel bij. Zeker als ik hem op het journaal weer ergens in een zonnig exotisch oord op slippertjes uit het vliegtuig zie struikelen. Dat lijkt “wij” ook wel leuk met kerst.

Maar gelukkig is er voor wat betreft de kerst ook gewoon positief nieuws te melden. SBS6 heeft Maurice de Hond gevraagd om een enquête te houden onder de Nederlandse bevolking. Vraagstelling: “wilt u de tweede kerstdag behouden” de uitslag was zeer verrassend: 85% is voor behoud. De overige 15% snapte het niet.

En tot slot borrelde er vanuit de categorie kerstshownieuws nog de heuglijke melding op dat André Hazes junior vrede heeft gesloten met zijn mama Rochel, Richel of weet ik veel hoe dat mens heet. Vrede met zijn zuster is voorlopig nog niet aan de orde. Dat is commercieel nog onvoldoende interessant. 

Onze Koning had het in zijn toespraak over “nepnieuws”. Ik heb het nog even voorgelegd aan de jury. De bordjes gingen omhoog. Een dikke negen voor die man.

Brompot.

Powered by WPeMatico

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better