doel, strafschop, voetbal penaltyDe KNVB heeft zondagavond een onderzoek aangekondigd in verband me mogelijke Matchfixing bij de wedstrijd Ajax – FC Utrecht. De partij werd zondagmiddag in de laatste minuten op dubieuze wijze beslist door toedoen van scheidsrechter Danny Makkelie. Nadat FC Utrecht Ajax gedurende de hele wedstrijd de baas was in eigen ArenA, liet Makkelie in de 86e minuut een overtreding onbestraft, waarna Ajax de 1-2 in kon schieten. Nadat dat nog niet genoeg was, leverde Makkelie bijdrage aan de partij door, wat in middels bekend staat als de meest ontereschte strafschop allertijden, toe te kennen aan Ajax, om zo alsnog een punt in eigen huis te houden

Matchfixing is een internationale vorm van georganiseerde criminaliteit, waar spelers, scheidsrechters, officials en personen van buiten de sportwereld kunnen worden betrokken. Het benaderen van personen met het doel wedstrijden te manipuleren, kan op verschillende manieren gebeuren. Bijvoorbeeld door directe of indirecte communicatie, het bieden van geld of giften of zelfs door afpersing. “De opmerkzame manier van manipulatie door Makkelie heeft ons doen besluiten een onderzoek te starten naar mogelijke matchfixing”, aldus Erik de Haan van de KNVB-commissie die het onderzoek naar matchfixing leidt. “Het is vrijwel uitgesloten dat een scheidsrechter op dit niveau zo’n fout onbewust zou hebben gemaakt, waardoor het erg twijfelachtig is of de heer Makkelie hier geen vergoeding vanuit het Amsterdamse kamp zou hebben ontvangen.”

Het is niet voor het eerst dat Ajax genoemd wordt in een geval rond matchfixing. Enkele jaren geleden werd een wedstrijd van Ajax tegen Willen II ook al onderzoekt op matchfixing. Het onderzoek hiernaar is uiteindelijk stopgezet, waarna Willem II vrij direct een partnership met de Amsterdammers afsloten.