rolstoeltennis rolstoelLonden/Keulen – Grote ontsteltenis na het recente toernooi voor rolstoeltennisters in Londen. De KNLTB bevestigt op navraag dat de rolstoel van de kersverse eerste kampioene rolstoeltennis op de grasbaan van Wimbledon, de Nederlandse Jiske Griffioen, in beslag is genomen vanwege nader onderzoek naar mogelijke mechanische doping. Griffioen was niet voor commentaar bereikbaar.

Lucht 1
PR en Communicatie Adviseur van de KNLTB Janne van den Tweel: “Mocht dit allemaal blijken te kloppen, dan is dit uiteraard teleurstellend en staat dit compleet haaks op onze missie en visie binnen de KNLTB.” Bij een eerste onderzoek in Londen, direct na de finalewedstrijd, constateerden controle-technici een merkwaardige lucht aan de rolstoel van Griffioen. Eén van de technici was er daardoor vrijwel zeker van dat er een vet van het merk Molykote® voor de lagers van de wielen is gebruikt; een vet dat op de lijst van verboden smeermiddelen staat vermeld. Een direct opgetrommelde smeermiddelsnuffelhond sloeg direct aan en bevestigde het vermoeden. Van den Tweel: “Klopt, zo is het ons verteld. Het vermoedelijk toegepaste Molykote® vet heeft een bijzondere geur, smeert gewoon té goed en is om die reden op de voornoemde lijst geplaatst. Het moet wel sportief blijven natuurlijk.”

Lucht 2
Menig toeschouwer, zowel op de tribune van Wimbledon als voor de televisie, zag direct de opvallende gifgroene ventieldopjes op de ventielen van de rolstoelbanden prijken. Dit betekent normaliter dat de banden niet met lucht (O2) maar met stikstof (N) zijn afgevuld, een gegeven dat ook voor de nodige consternatie heeft gezorgd. Van den Tweel: “Ook daar zijn vragen over gesteld. Het probleem is dat de toepassing van stikstof in rolstoelbanden niet per se verboden is. Er bestaat echter wel een zogenaamd ‘womensagreement’ om de toepassing van stikstof aan banden te leggen, hoe raar dat ook in deze context mag klinken. Duidelijk is wel dat hier keiharde afspraken over gemaakt dienen te worden. Dat de teammonteur echter bewust groene ventieldopjes heeft geplaatst geeft wel aan dat er geen sprake is van stiekeme toestanden en dat de man z’n vak serieus neemt. Mogelijk is er wat dit betreft geen boze opzet in het rolstoeltennisspel.”

Hybride aandrijving
Een derde punt van zorg is de verdenking van een elektromechanische micro-hulpaandrijving op basis van hybride techniek. Door de wielen met de hand aan te drijven zou er volledig elektronisch geregeld een tweede aandrijving (zgn. lineaire actuatoren – red.) in de assen van de wielen in werking worden gesteld. De technische uitvoering is naar verluidt buitengewoon professioneel te noemen.

Donderwolken
Een zegsman van de organisatie in Londen bevestigt op navraag dat de kampioensrolstoel in een verzegelde krat op het vliegtuig naar Keulen is gezet. De lokale TÜV Rheinland zal de rolstoel minutieus demonteren en door middel van een uitvoerig protocol de eventuele bevindingen presenteren. Van den Tweel: “Het is afwachten wat het onderzoek door dit gerenommeerde onafhankelijke keuringsinstituut zal aantonen. Feit is wel dat er een aantal serieuze verdenkingen bestaat. Laten we hopen dat het allemaal op een misverstand berust, en dat we het niet binnenkort in Keulen horen donderen.”

Prof. Dr.-Ing. Karl-Theodor von Recklinghausen van de TÜV Rheinland in Keulen verwacht over zes weken de eindrapportage van het onderzoek aan de KNLTB te kunnen presenteren.

Foto (c) Speculos

Share

Related Post

Leave a comment

Close
Please support the site
By clicking any of these buttons you help our site to get better